Deelwerkingen vrijwilligers

De afgelopen twee weken ben ik op verschillende plaatsen in Vlaanderen geweest om lotgenoten samen te brengen zodat zij ervaringen kunnen delen.

 

In Hasselt ging een praatgroep van start met 8 deelnemers: we overleggen nog op welke manier en frequentie we dit verderzetten in de toekomst. We spraken er over wat de eetstoornis betekent voor de deelnemers, waardoor heel wat onderwerpen ter sprake kwamen: zich slecht voelen, emoties wegeten/vermijden, boosheid, niet van jezelf houden, de eetstoornis als iets dat zelfvertrouwen geeft maar ook het zwarte gat dat we voelen, de leegte, de eenzaamheid, de onrust, het verdriet en hoe de eetstoornis daar een (ongezond!) copingmechanisme voor geworden is, hoe de eetstoornissen dromen doorprikt en tot onbegrip uit de omgeving leidt,…
In Kortrijk zetten we een deelwerking op gang, met een krachtige brainstorm die tot concrete acties zal leiden. Eind mei komt er een flyermoment waar jouw interesse geprikkeld kan worden, midden juni organiseren we een heuse Kick-off met een ervaringsverhaal (herstelverhaal), uitleg over de vereniging, de uitleg over de activiteiten en momenten van de deelwerking en een proevertje (mini-workshop) waar je je op voorhand voor moet inschrijven. Alvast een tipje van de sluier van wat er op het flyermoment gedaan zal worden… Rarara: wat zal dit worden?
In Gent organiseerden we een gespreksavond voor en door ouders, waar ik de werking van onze vereniging ging toelichten en waar ik als ervaringsdeskundige ook beschikbaar was voor vragen van ouders. Twee van onze ervaringsdeskundige ouders-vrijwilligers leidden de avond in goede banen. En dat werd een gigantisch succes! Maar liefst 28 deelnemers en 2 personeelsleden van het UZ Gent namen deel aan de avond. Er werd ruimte gemaakt voor heel veel emoties en ervaringen, die er mochten zijn en die even in groep gedragen konden worden. Het enthousiasme was groot om dit in de toekomst nog te organiseren.

In Leuven komt maandelijks de groep voor +30-jarigen samen. Verder organiseren we sinds kort maandelijks een creatieve sessie. Het is eens een andere manier om stil te staan bij jezelf, je gevoelens, de ervaringen en kennis die in je lichaam liggen opgeslagen enz. Elke woensdagnamiddag staan we klaar om mensen te ontvangen met eender welke vraag die zij hebben: een vraag om steun, om gehoord te worden, om informatie, tips of doorverwijzing,… Altijd welkom tussen 14u. en 18u.!

Voor de deelwerking in Antwerpen zoeken we nog even verder, maar we hebben tijdens de paasvakantie heel wat informatie verzameld en gaan nu op zoek op welke manier we mensen met regelmaat een plaats kunnen bieden om ervaringen uit te wisselen.

Wil jij ook graag meewerken aan een deel-werking (waar ervaringen gedeeld worden)?
Laat het ons weten!
We zijn nog op zoek naar:
  • ouders en partners die gespreksgroepen willen begeleiden (in Gent, Tienen, Kortenberg of Jette): deze gespreksgroepen voor familieleden komen momenteel éénmaal per half jaar samen, maar dit zou ook éénmaal per trimester of per 2 maanden kunnen zijn, afhankelijk van wat vrijwilligers zelf haalbaar vinden.
  • personen die voldoende hersteld zijn van hun eetstoornis om een activiteit of deel-groep te begeleiden (in Kortrijk, Gent, Hasselt, Antwerpen of andere plaatsen in Vlaanderen).
  • personen die achter de schermen willen meewerken aan het schrijven van onze maandelijkse digitale nieuwsbrief of de Antenne, blogberichten voor de infoblog, het begeleiden van het forum of de chat, de telefoonpermanentie (voor familie).
  • mensen die mee de permanentie willen verzorgen in het Inloophuis of de Inloopmobiel
Wat bieden wij?
  • de kans om een opleiding te volgen om jouw ervaringen op een gepaste manier in te zetten om er anderen mee te ondersteunen
  • een vrijwilligerscontract (zodat je verzekerd bent e.d.)
  • de kans om lotgenoten te ondersteunen vanuit jouw eigen ervaringen
  • regelmatige bijeenkomsten met vrijwilligers om te bespreken hoe de activiteiten lopen
  • de kans om mee te denken en te werken aan een hartelijke, open en laagdrempelige patiënten- en familie-organisatie die mensen motiveert en inspireert om aan herstel te werken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.