De voorbije weken ontving ik van verschillende mensen vragen over herval en terugval. Zo vragen ze zich af of ze nu terug helemaal bij af zijn, of alle inzet dan voor niets geweest is, hoe ze uit de herval of terugval kunnen klimmen, of ze nog wel mogen hopen dat het terug beter kan worden,…
Herstellen van een eetstoornis betekent dat je nieuwe dingen uitprobeert, of op zoek gaat naar het ontwikkelen en vasthouden van nieuwe gewoontes (vb. opbouwen van een eetschema, nieuwe manieren van omgaan met moeilijke emoties, je eigen motiverende coach worden,…). Het is heel normaal om dan af en toe een terugslag te ervaren. Toch kan dit ook heel eng lijken, alsof alles wat je tot dan had geleerd plots weer weg zou zijn. Op zo’n moment kan het helpen om stil te staan bij wat jou de voorbije periode geholpen heeft, maar ook om te leren uit wat nu zo moeilijk loopt, om de kans op toekomstige hervallen of terugvallen te verminderen. Door in kaart te brengen wat een herval of terugval betekent, kan je jezelf nog beter leren kennen en ben je nog beter gewapend voor de toekomst.
Onder een ‘herval’ beschouwen veel mensen met een eetstoornis trouwens dat je tijdelijk terugvalt op oude, niet-helpende gedachten en gedragingen. Het is eerder tijdelijk en niet op alle terreinen tegelijk. Een terugval is wanneer die periode toch langere tijd aanhoudt en ernstigere vormen aanneemt, zodat je leven er terug door beheerst wordt.
Dit gevoelsmatige verschil in termen wordt trouwens niet erkend door vb. Taaluniversum 😉
Herval en terugval horen bij een herstelproces. Je leert immers met vallen en opstaan. Het is niet erg dat je een herval of terugval hebt, maar het is wel belangrijk om er telkens iets uit te leren zodat je de volgende keer sterker staat. Om je daarbij te helpen ontwikkelden we een nieuw document, waarin je een aantal vragen met een concreet voorbeeld kan terugvinden.
Een tweede tip die ik kan meegeven, is om je zorgen en vragen te delen. Dat kan met een vertrouwensfiguur (ouder, familielid, partner, leerkracht,…) of bijvoorbeeld eerder anoniem met lotgenoten via het anbn-forum. Door te durven benoemen dat er bepaalde dingen wat moeilijker verlopen dan je hoopt, kan je ook op zoek gaan naar wat je nodig hebt om er verandering in te brengen. Erkenning geven aan de zorgen die je hebt, kan op zich al helpen om de situatie terug meer zelf in handen te kunnen nemen.
Heb jij een vraag die je graag beantwoord zou zien?
Of heb je zelf veel gehad aan bepaalde vragen of opdrachten, die je graag wil delen?
Laat het me gerust weten.