We lezen het vandaag in De Standaard, maar het is een verhaal dat jammer genoeg wel vaker voorkomt: minderjarigen die geen plaats vinden in kinder- en jeugdpsychiatrie worden dan maar noodgedwongen opgenomen op een afdeling voor volwassenen. Reden: er zijn onvoldoende bedden op kinder- en jeugdpsychiatrie om alle kinderen en jongeren met specifieke en soms complexe zorgnoden op te vangen. Zo pleit Prof. Adriaenssens bijvoorbeeld voor het inrichten van plaatsen waar jongeren langduriger kunnen verblijven, dan wat nu mogelijk is. Herstellen wat gebroken is, jezelf leren kennen en graag leren zien,… kost tijd. En die tijd wordt jongeren nu maar zelden gegund, en dan nog in een omgeving die niet echt op hun maat is… In zo’n context is het moeilijk aan herstel te werken. Voor sommige jongeren komen er juist nog extra kwetsuren en soms zelfs traumatische ervaringen bovenop.
Het is juist dit tekort aan plaatsen voor kinderen en jongeren dat ook de vzw BAAN Chloë wil aanklagen. BAAN staat voor Betere Aanpak Anorexia Nervosa en Chloë is de naam van een meisje dat overleed aan de gevolgen van anorexia nervosa. Zij overleed onder andere doordat er lange wachtlijsten waren en omdat er te lang gewacht werd om door te verwijzen naar meer gespecialiseerde hulp. Maar ook omdat er in de regio waar het gezin woonde (provincie Limburg) eigenlijk geen kinder- en jeugdpsychiatrische bedden waren waar deze problematiek goed behandeld kan worden. Intussen werd in Genk wel een nieuw kinderpsychiatrisch centrum opgericht. Het is echter maar de vraag hoe lang het zal duren voor ook daar de wachtlijsten dicht slibben en of men er voldoende kennis heeft om met eetstoornissen om te gaan. Laat ons in ieder geval hopen dat er heel wat kinderen tijdig hulp kunnen vinden, voor het definitief te laat is.
Het boek “Help! Mijn kind heeft een eetstoornis” kan je aankopen bij BAAN Chloë. Als je het boek via hun website koopt, gaat de opbrengst naar hun vzw, zodat zij de strijd voor een beter georganiseerde hulpverlening bij eetstoornissen nog verder kunnen zetten.
Lees hier de artikels die vandaag werden gepubliceerd in De Standaard.